13.03.2023.
Večer šansone u Maloj sceni
Večer šansone u Maloj sceni

Kao i prijašnjih godina Prokultura se pridružila manifestaciji obilježavanja Dana Frankofonije u Hrvatskoj. Bogati program ožujka započinjemo u Zagrebu koncertom dvoje pobjednika Večeri šansone, za brojne pratitelje medu najljepšim glasovima Prijatelja šansone: Tajane Pavičević, jedne od prvih pobjednica te Lovrom Rimcem, mladim studentom glume i pjevanja.

Ožujak je mjesec Frankofonije koja je ujedno i jedna od glavnih prepoznanica djelovanja Prokulture - Split. Uostalom, sve je počelo prije točno trideset godina kada je utemeljiteljica i predsjednica Nansi Ivanišević uz potporu Francuskog veleposlanstva u Hrvatskoj osmislila i započela s realizacijom Dana francuske kulture i Večeri šansone,  kao njihovim krunskim događajem. Bio je to poziv svima da otkriju ljepote francuske kulture i jezika te krenu u njihovo osvajanje. Prvi naziv Prokulture bio je Prijatelji šansone, naziv koji danas nosi klub najboljih sudionika Večeri šansone u okviru Prokulture. U međuvremenu, bavljenje svim drugim područjima kulture odnosno kulturnim politikama, osobito kulturnim i umjetničkim obrazovanjem odveo je Prokulturu puno dalje.

Svejedno, šansona i bavljenje francuskom kulturom ostaje naš zaštitni znak. Rad s mladim i/ili nedovoljno afirmiranim talentima u području tog prelijepog vida glazbe, "pjevane poezije" ostaje omiljeno područje popularne kulture, kao i najdraža metoda učenja jezika. Za mlade izvođače riječ je o rado otkrivenom glazbenom žanru koji obogaćuje bogatsvom teksta i ritmova. Stariji je već odavno vole! A najbolji među sudionicima Večeri šansone danas čine Klub prijatelja šansone unutar Prokulture.


sve novosti

 

Danas na programu