17.08.2015.
Tko šiša zakone!

originalno objavljeno na blog.vecernji.hr
"Slamku spasa" piše Vitomira Lončar

Mani -gotovac
Foto: Zarko Basic/Pixsell

Vozimo se nekidan moja nećakinja i ja s koncerta u Cresu, kad se odjednom iz mraka pojavi policija. Rotirke, žmigavac, prestroji se policijski auto ispred nas, upale se sva četiri žmigavca i – stop.

Dobra večer, dobra večer, jeste li što pili?

Nisam, odgovori moja nećakinja koja je vozila.

Nisam ni ja, ubacim se u razgovor.

Znate li da se ne smije piti i voziti?

Naravno da znamo, odgovorimo uglas, ali nismo pile.

Hoćete li, molim Vas, doći puhati balon? upita mladi policajac moju nećakinju.

Naravno, pa zakoni se znaju!

I napuhala je nula promila.

Pozdrave nas razočarani dečki nakon ugodnog razgovora i odosmo u noć.

 

I razmišljam tako o tome kako je za neke stvari samo po sebi razumljivo da svi znamo zakone i propise i da nam ih se valja držati.

Ili ćemo proći kao ministar Šipuš. S plaćenom kaznom. Zbog viška maligana.

Ali kad je kazalište u pitanju, čim spomeneš zakone, većina se podigne na zadnje noge i riječima ili djelom usprotivi se miješanju zakona u umjetnost.

Iliti, kako je na svaku moju primjedbu da je neshvatljivo do koje se mjere krši Zakon o kazalištima znao reći pokojni bivši ravnatelj ZKM-a i ZKL-a Nikola Čubela: «Vitomira, pa neka cvjeta tisuću cvjetova!»

Ajoj, cvjetovi, cvjetovi...

Premda smo bili jedna od prvih zemalja u Europi koja je još u kolovozu 1861. godine dobila Zakon o kazalištima, već točno 154 godine nikako da se naviknemo da bismo iste trebali i poštovati.

Ne ide nam ta lekcija pa ne ide.

Nikako.

I kamo god se okreneš, cvjetaju ti cvjetovi kao divlja trava.

Najnoviji, dosad neviđeni cvjetić našega zakonodavstva, procvjetao je u Dubrovniku.

Sretan događaj objavljen je na službenoj stranici Dubrovačkih ljetnih igara u srijedu, 12. kolovoza, a mediji su ga prenijeli dan poslije.

Objavljeno je da će se 29. srpnja 2016. na 67. Dubrovačkim ljetnim igrama na Stradunu premijerno izvesti Kafetarija u režiji Vinka Brešana. Vijest je opremljena fotografijom na kojoj Mani Gotovac, pomoćnica intendanta za dramski program, s Vinkom Brešanom «obilazi teren».

Stradun.

Otvaram Pravilnik o organiziranju, financiranju i donošenju programa festivala Dubrovačke ljetne igre, temeljni zakonski dokument prema kojem se, kao što mu i ime kaže, Igre organiziraju, financiraju te donosi program toga našega najstarijeg nacionalnog festivala.

DLJI Pravilnik

Članak 6. kaže da program Igara vodi intendat (danas je to Mladen Tarbuk) kojeg imenuje ministar za razdoblje od dvije godine. U istome Članku piše da intendant može imenovati pomoćnike za pojedino umjetničko područje, a njihov se mandat poklapa s mandatom intendanta koji ih je odabrao.

(Dakle, pomoćnici uopće ne moraju biti izabrani, a kako se vidi i u daljnjem tekstu Pravilnika, nemaju ni ikakvih ovlasti.)

Članak 7. kaže da intendant predlaže Vijeću Igara program, a zajedno s ravnateljem Javne ustanove DLJI osmišljava financijski plan Igara za čije je izvršenje odgovoran – ravnatelj Javne ustanove, iliti, danas Ivana Medo.

U Članku 8. piše da na sjednici Vijeća, koje usvaja program, ni intendant ni njegovi pomoćnici, a ni ravnatelj Javne ustanove, nemaju pravo glasa.

Članak 9. Jasno kaže da Vijeće donosi program, a također je zaduženo za usvajanje (ili odbijanje) izvještaja o izvršenju istoga.

Iz Članka 10. je jasno da tek kad prođe sva navedena procedura, DLJI može s programom ići na javne natječaje. U istom Članku piše da, ako Vijeće ne prihvati izvještaj o izvršenom programu, ministar kulture može razriješiti intendanta.

Dakle,

  • niti su ovogodišnje Igre završile
  • niti je predan programski i financijski izvještaj
  • niti su Vijeće i Ministarstvo isti prihvatili (nisu ni mogli)
  • niti je napravljen službeni prijedlog programa za DLJI 2016.
  • niti je isti bio na sjednici Vijeća
  • niti je odobren,

a mi smo saznali i datum i mjesto i redatelja premijere za sljedeću sezonu!

I to je objavljeno kao službena vijest. Na službenim stranicama Festivala.

Ah, da, već je i prije Mani Gotovac najavila da će se 2016. godine na DLJI-u održati premijera Hamleta.

Dakle, dok o glazbenom programu (logično) još uvijek ne znamo ništa, dramski je – završen.

Kafetarija i Hamlet.

Intendant Tarbuk nije dao službenu izjavu (ili je ja nisam pronašla, a možda i ne zna da je dramski program objavljen), pa se može pretpostaviti da je Mani Gotovac, kao i bezbroj puta tijekom ovoga ljeta (a i godine), odlučila uzeti stvar u svoje ruke i mimo zakonske procedure objaviti novosti o DLJI-u. Sam(a) svoj majstor!

Ravnateljica Javne ustanove DLJI Ivana Medo, cijelog se ljeta nije oglasila. Na bolovanju je.

Mene zanima:

  • Tko je mimo Pravilnika donio odluku o postavljanju vijesti o premijeri Kafetarije na službenu internetsku stranicu DLJI-a?
  • Kako je moguće da se već objavljuje program za 2016. a uopće nije sigurno da će Vijeće usvojiti izvještaj za 2015. i da će dogodine ostati isti intendant, a kamoli pomoćnici? Sjetite se samo prošlogodišnjega Splitskog ljeta i slučaja «Bilić».
  • Hoće li se Vijeće oglasiti o ovom eklatantnom kršenju Pravilnika?
  • Hoće li se ministar oglasiti o ovom eklatantnom kršenju Pravilnika?
  • Zanima li ikoga to što se ne poštuju procedura i zakoni, temelj demokracije?

Da su Igre postale «one woman show» (može i «one flower show») jasno je čak i onima koji površno prate našu kulturu. Pomoćnica za dramski program Mani Gotovac na ovogodišnjim je Igrama odlučivala baš o svemu, od otvaranja, programa, dramaturgije, podjela, gostiju pa sve do prostora igranja. Pogledate li samo medijsku objavu za Trilogiju, zinete od čuda!

Piše: Dramaturšku preradbu, izbor dramskih glumaca i izbor prostora igranja za ovo premijerno postavljanje Trilogije napravila je Mani Gotovac te redateljsku palicu prepustila Staši Zurovcu.

Ovo mi je najbolje: te redateljsku palicu prepustila Staši Zurovcu!

Počinjem se pitati, a što je to režija?

Trebaju li uopće na Dubrovačkim ljetnim igrama kazališni redatelji?

Ovogodišnje Igre mogle bi se bez problema nazvati Manino ljetno cvijeće, a na njima cvjeta samo jedan cvijet – Ona Sama.

Tu i tamo iz Dubrovnika dođe koji disonantni ton (Ivo Banac, Staša Zurovac, Snježana Banović), ali očito je da način rada Mani Gotovac većini ne smeta.

Postoji samo jedan problemčić – protuzakonito je.

Kao što je i prošle godine bilo protuzakonit angažman Mani Gotovac u predstavi Ocean more. Naime, Gotovac je prošle godine bila članica Vijeća DLJI, a na predstavi je radila izbor iz romana, preradbu, scensku prilagodbu, scenografiju i izbor glazbe. Sve skupa jedan klasični - sukobu interesa.

Ali, tko šiša zakone u ovoj državi?

Samo oni moji creski policajci s početka posta.

Pa zato, neka nam cvjeta tisuću i Jedan Cvijet i na sljedećim Igrama!

 

P. S. Čitam da će se krajem godine u HNK-u u Zagrebu održati premijera predstave u kojoj će osam glumaca biti iz ansambla, a osam iz kompanije Pippa Delbona. Odnosno, u predstavi će sudjelovati hrvatski i talijanski umjetnici. Jedva čekam vidjeti troškovnik igranja predstave. A također i čuti razloge zašto je na plaći u HNK-u preko 40 glumaca kada pola ansambla nove repertoarne produkcije treba doći – iz Italije? Isto tako, pitam se, gdje je nestala hrvatska premijera opere Mimi koja je s hrvatskom podjelom bila najavljena za ovu jesen? Ili smo zaista platili dva milijuna kuna za jedno – gostovanje?

I to je bilo to?

Tisuću i Drugi Cvijet

 

Danas na programu