12.08.2015.
Ostavka!

originalno objavljeno na blog.vecernji.hr
"Slamku spasa" piše Vitomira Lončar

Ostavka!
Otvorenje 40. Osorskih glazbenih večeri, s Marinom Marušićem

Nakon što je 14. srpnja nekoliko zvižduka popratilo govor Berislava Šipuša na otvaranju ovogodišnjega Splitskog ljeta u splitskom HNK-u, naš je ministar kulture još jednom podijelio (svoje već slavne) packe u izjavi Slobodnoj Dalmaciji da je zviždanje stvar svake osobe i njezine savjesti.

Vjerojatno se još sjećate da je na Odboru za kulturu na kojem ga je premijer Milanović predstavio kao novog ministra, Šipuš, kako je napisala u svom tekstu Snježana Banović, ignorirao sva pitanja koja se tiču njegova budućeg djelovanja fokusirajući se na okršaj s novinarima zbog navodnog «demoniziranja Zlatar Violić» i na moraliziranje o njezinim «ljudskim problemima» i neljudskosti onih koji je nisu branili u nevolji.

Dakle, na sam dan imenovanja, prvo mu je bilo dijeliti packe i nije tada našao prikladnim ni komentirati nalaz Državne revizije u kojem piše da je podigao 5.262,00 kune sa službene kartice te obustavama na plaći vratio novac.

Ignorirao je i činjenice da je vlastitim projektima dodijelio čak 30 % svih javnih sredstava Ministarstva za glazbu, odnosno 2,4 milijuna kuna.

Ni slova o tome da je bio sudionikom smanjenja budžeta za kulturu na 0,49 %, a da se usporedno s tim financiranje Šerbedžijina festivala povećalo više od deset puta (da, 10 puta).

O imovinskoj kartici, po kojoj je vidljivo da je u samo godinu i pol dana Šipuš uspio smanjiti otplatu kredita za 100 tisuća eura (!), pisala sam u Slamci od 26. travnja pod naslovom Bezobraština, bahatost i umor na početku mandata pa se možete podsjetiti.

Vratimo se temi.

Dakle, tog 14. srpnja kad je, već uobičajeno bahato i von oben, naš ministar spominjao savjest onih koji su mu zazviždali u kazalištu, bilo je prošlo već deset dana otkad ga je policija bila zaustavila u vožnji službenog automobila s previše promila alkohola u krvi.

Dakle, u kršenju zakona Republike Hrvatske.

Možete reći, samo još jedan od ministara u našoj Vladi koji krši zakon.

Ili, kao što je prenio jedan list, Šipuš je jednostavno imao peh što su ga zaustavili i što je morao puhati.

Peh?

Ako je provjera pijanog ministra koji vozi službeni automobil - peh, onda svi mi već godinama imamo peh da nam državu/kulturu vode ljudi koji svoje dužnosti javne službe doživljavaju kao osobnu prćiju.

Pričaju o savjesti kad su u pitanju drugi, a vlastitu im savjest ne pada na pamet propitkivati.

U svakom sustavu, kako nas teorija uči, imamo politike, pravila i smjernice.

Politike su nešto što mora biti svima jasno, kao naprimjer, deset zapovijedi.

Pravila su zakoni, a smjernice - preporuke.

Misija Ministarstva kulture, kako stoji u «strateškom dokumentu» koji je postavljen na stranicama, jest aktivno sudjelovati u koordinaciji s drugim politikama kako bi kultura postala razvojna snaga Hrvatske.

Kultura, razvojna snaga Hrvatske!

U skladu s drugim politikama!

U našoj su se državi, kako se čini, pobrkali pojmovi, pa se i politike i pravila doživljavaju kao smjernice, a one, zna se, nikoga ne obvezuju.

I tako se politike počnu tretirati kao osobni interes.

Neobvezno.

Da je ministar kulture, nakon što mu je iz glave izvjetrio višak maligana koje su detektirali djelatnici policijske uprave i odbili potvrditi informaciju (!), samo malo prošao internetskim prostorom, vidio bi da mu voda u resoru curi na sve strane.

Mogao je pročitati tekst Krešimire Gojanović o problemima likovnih umjetnika koji, da bi uopće obavljali svoju osnovnu djelatnost, moraju platiti svu silu paranameta. A pritom ih nitko ne štiti.

Nakon toga je ministar mogao zaviriti i na kupus.net Ivana Kralja i pročitati o anomalijama u suvremenom plesu. Zaboljela bi ga glava od kaosa, ne od alkohola i puhanja policijskog balona.

Nadalje, Zvonimir Peranić napravio je analizu stručne spreme zaposlenika u HNK-u Ivana pl. Zajca u Rijeci koje je, već odavno, trebalo napraviti Šipuševo ministarstvo.

I nešto poduzeti.

Jer je iz analize vidljivo da 42 % zaposlenika nacionalnoga kazališta nema odgovarajuću stručnu spremu!

Ah, da, mogao se ministar i informirati o stanju u HNK-u u Varaždinu čiji je nacionalni status tako zdušno zagovarao na Odboru za kulturu i za saborskom govornicom krajem rujna 2013. godine. Da se, umjesto što je brojao zvižduke u HNK-u u Splitu i bavio se savješću onih koji su ga izviždali, malo udubio u problematiku, saznao bi da:

  1. Kazališno vijeće HNK-a u Varaždinu nije prihvatilo programsko izvješće za 2014., a na financijsko je imalo brojne primjedbe, tražilo je dodatne podatke, koje nije dobilo.
  2. Odbor za financije Grada Varaždina tražio je financijsku dokumentaciju za 2014. godinu.
  3. Jasni Jakovljević v. d. mandat završava 26. srpnja 2015. (ove nedjelje!) i Kazališno vijeće već je odavno trebalo raspisati natječaj, ali nije. Zašto? Grad Varaždin želio je da se naprave promjene Statuta, kako bi se promijenili uvjeti da bi se na natječaj moglo javiti više kandidata. E, sad, KV usvojilo je promjene, Statut je proslijeđen Odboru za statutarno-pravna pitanja i potom je trebao biti izglasan na Gradskom vijeću 19. lipnja, da bi KV moglo raspisati natječaj u roku. Ali nije!
  4. Odbor za financije Grada nije prihvatio financijsko izvješće za 2014. godinu, a KV nije prihvatilo programsko izvješće za prvo tromjesečje 2015.
  5. Na sjednici Gradskog vijeća toga famoznog 19. lipnja (pročitajte izvještaj!) skinuta je točka dnevnog reda usvajanja izmjena i dopuna Statut, jer Odbor za statutarno-pravna pitanja nije stigao proučiti materijale, pa sukladno tome, Kazališno Vijeće nije moglo raspisati natječaj!
  6. Ne preostaje drugo nego produžiti (po ne znam koji put) v. d. mandat Jasni Jakovljević.
  7. Natječaj će se, navodno, raspisati najesen. Do kraja v. d. mandata Jasna Jakoljević će imati godinu i pol do mirovine, a traži se i njezina ostavka.
  8. Sve je izglednije da će se pronaći neki ekonomist po želji gradonačelnika pa da on vodi kazalište.

Mislim da je upravo takvo nacionalno kazalište sanjao Šipuš kad se zalagao za njega za saborskom govornicom.

Statuti su se u svim zagrebačkim kazalištima mijenjali iz istog razloga kao i onaj u Varaždinu, da bi se javilo više kandidata. A onda im se za Žar pticu ponovno javi - samo jedan kandidat!

Genijalno.

Pogodili su - u sridu!

O svim ovim problemima od Šipuša niste od dana imenovanja čuli ni riječi.

Nije mu u fokusu interesa. Špotati novinare, to da. Ali baviti se nagomilanim problemima kulture - to ne.

Sjećate li se kad su Bandića zaustavili i izmjerili mu nedopuštene vrijednosti alkohola u krvi?

Dao je ostavku. (Istina, policajac je dobio otkaz.)

Šipuš na to i ne pomišlja.

Ni zbog vožnje službenog auta u alkoholiziranom stanju, a ni zbog kaosa u resoru.

U potpunosti se slažem s tekstom Gorana Vojkovića objavljenim na Index.hr pod nazivom Ako je ministar pijana budala, onda treba dati ostavku.

Svakako pročitajte.

A pročitajte i tekst na Teatru.hr 0,49 % proračuna, 0,7 % alkohola i - glupost iz kojeg možete vidjeti da se Šipuš taksijem vozio u Milano i natrag na račun Zagrebačke filharmonije, a od Trga maršala do doma valjda mu je bilo previše dati 50 kuna za taksi. Ili mora štedjeti da bi mogao dodatno zatvoriti pedesetak tisuća eura kredita koji mu je preostao do 2024., a koji je iskazan u njegovoj imovinskoj kartici?

P. S. U četvrtak je na Skupštini Grada Zagreba bilo jako zanimljivo. Slavila se dvogodišnjica Bandićeve odluke da svi zaposlenici u javnim službama koji imaju 65 godina istočasno moraju u mirovinu! Bandić je na Skupštini ustvrdio da takvih još uvijek ima u Holdingu i gradskoj upravi. I da se troše pare poreznih obveznika. I naravno, to se od danas mora riješiti!

Mladiće Ljuštinu i Pavlovića nije spomenuo.

Zaboravio ih je?

Nije valjda!

Da mu pišem pa da ga podsjetim?

A možda ministar Mrsić ima štogod reći u svezi ovih praksa?

Mogao bi skoknuti do Splita gdje je Narcisa Bolšec Ferri postavljena za ravnateljicu Muzeja grada Splita s napunjenih 65 godina, a jedino se ona i javila na natječaj jer, kako čitam, svi su znali da samo ona može proći! A gradonačelnik Baldasar rekao je da primjedbe na dob kandidatkinje doživljava kao diskriminaciju na osnovi godina i spola!

Ha, ha, car! Diskriminacija na osnovi godina i spola, a žena prešla 65 i tek počinje novi mandat!

Kad će više te ostavke?!!

P. P. S. S. Večeras su sjajnim koncertom Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije otvorene 40. Osorske glazbene večeri posvećene utemeljitelju i doživotnom umjetničkom ravnatelju Danielu Marušiću (1931.-2009.). Volontirala sam na prvim Večerima, a večeras uživala na četrdesetima! Hvala, Daniele!

 

Danas na programu