18.11.2015.
Sedmoglavi zmaj – bez glave

originalno objavljeno na blog.vecernji.hr
"Slamku spasa" piše Vitomira Lončar

Sedmoglavi -zmaj -–-bez -glave
Foto: Mara Bratoš, internetska stranica HNK u Zagrebu

U četvrtak, 5. studenoga, objavljena je na stranici Ministarstva kulture vijest da su 2. studenoga ministri sedam ministarstava potpisali Izjavu o namjeri poticanja razvoja kreativnih i  kulturnih industrija u Republici Hrvatskoj kao osnovu za izradu i provođenje konkretnih mjera za razvoj kulturnih i kreativnih industrija i jačanje institucionalne i infrastrukturne podrške u razvoju kreativne i kulturne industrije u razdoblju od 2016. do 2020. godine.

Udružili su se – ni tjedan dana prije izbora! – Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, regionalnog razvoja i fondova EU, Ministarstvo kulture, turizma, poduzetništva i obrta, gospodarstva i znanosti, obrazovanja i sporta, a na duši im je samo razvoj kulture.

Kažu u svojoj Izjavi o namjeri da je kulturni i kreativni sektor izvor inovativnih ideja koje mogu biti pretvorene u proizvode i usluge za stvaranje novih radnih mjesta i za pomoć pri suočavanju s društvenim promjenama.

Izjava o Namjeri

Wow!

Ma daj, kaj zbiljam?

Sjećam se kao danas 2005. godine kada sam prvi put pokušala objasniti Ministarstvu poduzetništva da je poticanje poduzetništva u kulturi korisno, potrebno, nužno i na dobrobit cijele zajednice. Prošlo je od moga prvog dopisa gotovo tri godine do potpisivanja sporazuma između Ministarstva kulture i Ministarstva poduzetništva kojim se pokrenuo novi program!

Svako je ministarstvo u prvoj godini dalo po milijun kuna i pokrenulo se nešto novo.

Promjenom vlasti u prosincu 2011. godine odjednom su se s projektom Poduzetništvo u kulturi počele događati čudne stvari. Prvo je Ministarstvo poduzetništa spustilo svoj dio kolača na nižu razinu, izmjestilo natječaj u jednu svoju agenciju, a ubrzo je i izišlo iz projekta.

Za 2015. godinu za poticanje poduzetništva u svim djelatnostima osigurano je nekoliko milijardi kuna (pratila sam do četiri milijarde).

A natječaj Poduzetništvo u kulturi, koji je preuzelo Ministarstvo kulture, spao je na milijun kuna.

Pritom su iz njega izbačeni samostalni umjetnici, naprimjer.

Ukratko, Vlada koja danas odlazi, uništila je cijeli natječaj i dodatno marginalizirala kulturu te poduzetništvu onemogućila da se razvija.

Ne moram ni govoriti da se od početka natječaja 2008. godine nikada nije napravila nijedna vrsta evaluacije projekta.

Prije dva mjeseca ponovno sam pomoćnici ministra objašnjavala u Ministarstvu poduzetništva i obrta o važnosti poticanja poduzetništva u kulturi i o tome da je većini subjekata koji rade u kulturi zbog natječajnih pravila onemogućeno sudjelovanje u natječajima Ministarstva poduzetništva i obrta. Ljubazna pomoćnica ministra sama nije mogla vjerovati do koje su mjere poduzetnici u kulturi marginalizirani, čak i u natječajima koji su raspisani za poticanje poduzetništva mladih, žena, osoba s invaliditetom i za edukacije.

Kad ono, ni tjedan dana prije izbora, Ministarstvo kulture ne potpisuje sporazum samo s jednim ministarstvom, ne!

Sedam ministarstava udružuje se u zajedničku platformu ne bi li dalo podršku kulturi!

Očito ih je Dušni dan prosvijetlio i shvatili su koliko je kultura važna!

 

Tog istog 2. studenog u 19:30 u HNK-u u Zagrebu izvodila se opera Jakova Gotovca Ero s onoga svijeta, kojom se obilježilo 80. obljetnicu praizvedbe ovog remek-djela hrvatske opere. Na proslavu u HNK nije došao ni jedan od sedam ministara koji su istog jutra potpisali Izjavu.

Kako pišu mediji, menadžment HNK-a sjetio se obitelji Jakova Gotovca telefonski (!) u 14:30 toga istog dana pozvati na događanje.

Pa tako na proslavi nije bilo naših sedam ministara, a nije bilo ni Pere Gotovca s obitelji.

U gledalištu su, kako se vidi i na fotografiji, umjesto ministara i obitelji, bila djeca.

Odlično! Neka djeca odmalena uče što je najbolje!

Kao što i strategija Ministarstva kulture seže samo do preksutra, tako je i strategija djelovanja HNK-a spala na planiranje od 14:30 do 19:30 sati tijekom jednoga dana.

Ne moram ni govoriti da ovoga povijesnog događaja, potpisivanja sporazuma sedam ministarstava, kao ni planova da se udruže u inicijativu kojom bi se kulturne i kreativne industrije stavile na mjesto na kojima trebaju biti, nema u strateškom dokumentu samog Ministarstva kulture.

Važno je da su nas obavijestili da će već do kraja ove godine biti osnovano međusektorsko vijeće čiji je glavni zadatak izrada strateških smjernica i razrada operativnih programa i mjera poticanja razvoja kreativnih i kulturnih industrija u RH te praćenje i vrednovanje njihove provedbe.

Eh, družino, nedovoljan (1), sjedni.

Četiri godine potpuno ste marginalizirali kulturu, doveli je do najniže stope koja se izdvaja iz proračuna, urušili sustav, zapošljavali svoje i podobne, a sada nas želite uvjeriti da odjednom prepoznajete važnost te iste kulture!

Koji će biti rezultati promišljanja ovoga sedmoglavog zmaja koji zapravo nema glave (a ni repa) – vidjet će se uskoro.

To je jedino sigurno.

 

P. S. Stalna rubrika Slamke spasa: «Miki dijeli svojim jaranima».

Nećete vjerovati, ali i novim Aktima Gradonačelnika Koncertna direkcija Zagreb (Bundek-fest!), ponovno je dobila sredstva! Novih 350 tisuća kuna!

Ovi u Koncertnoj stvarno su – odlikaši! Možda i «to još nije sve»?

Akti Bundekfest 350

 

Danas na programu