Rusalka

Autori i ansambl

Glazba: Antonin Dvorak na libreto Jaroslava Kvapila

Redatelj i dramaturg: Ivica Šimić

Kostimi i scenografija: Ivica Šimić i Buga Marija Šimić

Oblikovanje svjetla: Domagoj Klasić

Likovno oblikovanje: Duška Radečić Petrić

Fotograf izvedbe: Antea Šoštarić

Produkcija: Buga Marija Šimić

 

Igraju: Buga Marija Šimić i Mirela Brekalo

Klavirska pratnja: Ana Dadić 

14 +

Ivica Šimić

Rusalka

U slavenskoj mitologiji Rusalka je vodena vila koja živi u jezeru ili rijeci. Mitska bića uvijek su bila inspiracija za legende, bajke, ali i umjetnička djela, pa je tako nastala legenda o Rusalki koja se zaljubila u princa i odlučila dati svoj glas kako bi dobila noge i postala čovjekom. Ova priča dobila je niz inačica, od opere Rusalka pa sve do poznatog crtića "Mala sirena".

No ova priča, koja se na prvu čini tipičnom pričom o ljubavi i žrtvi, zapravo ispod površine krije nešto dublje. 

Ona govori o tome što smo sve spremni u mladosti učiniti kako bismo ganjali svoje snove i jesu li ti snovi zaista vrijedni ganjanja? Je li potrebna žrtva? I jesu li ti snovi zaista ono što mislimo da jesu?

Upravo je to ono što je inspiriralo Ivicu Šimića na još jednu, novu kazališnu avanturu. Koristeći dijelove iz opere "Rusalka" Antonina Dvoraka i ispreplićući ju s dramskim izrazom, stvara se jedna nova priča. Priča o mladoj opernoj pjevačici koja je spremna dati sve, prihvatiti svačiji savjet samo kako bi započela svoju karijeru. Koja sanja velike snove i vjeruje da će biti - najveća. I susreće se s "Ježibabom". 

Susret starije i novije generacije, susret dvaju svjetova koji preispituje postavljena pravila, ono što društvo predstavlja i/ili ne predstavlja mladima, što govori, a što čini. Rusalki je dan izbor, kao i svakoj mladoj osobi sa ambicijama. Što odabrati? Kako postići ono što smo zamislili i jesu li uvjeti vrijedni toga? Postoji li samo jedan put? 

Kroz spoj klasične glazbe i suvremenog teksta, nova predstava kazališta Mala scena preispituje međugeneracijsko razumijevanje, snove i životne odabire. Predstava je namijenjena mladima koji se upravo nalaze na raskršću života. Koji sanjaju velike snove i vjeruju da ih baš nitko ne razumije. 

Ova predstava označava i veliki povratak velike umjetnice Mirele Brekalo u kazalište Mala scena u maestralnoj kreaciji uloge Ježibabe

Predstava će se održavati u prostoru Muzeja grada Zagreba što će dodatno obogatiti atmosferu i dodati posebnost predstavi, a znači i da će gledatelji moći u jednom danu uživati i u kazališnoj i muzejskoj umjetnosti!

DOB:
14 +
TRAJANJE:
50 minuta
REDOVNA CIJENA ULAZNICE:

8 EUR u slobodnoj prodaji
7 EUR za grupe od najmanje 20 osoba

Predstava gostuje u školama, moguć dolazak i van Zagreba!

Raspored izvedbi