Rusalka

Rusalka

 
 • Ivica Šimić
  Rusalka

  14+
  Rusalka

  Glazba: Antonin Dvorak na libreto Jaroslava Kvapila

  redatelj i dramaturg: Ivica Šimić

  kostimi i scenografija: Ivica Šimić i Buga Marija Šimić

  oblikovanje svjetla: Domagoj Klasić

  likovno oblikovanje : Duška Radečić Petrić

  fotograf izvedbe: Antea Šoštarić

  produkcija: Buga Marija Šimić

   

  Igraju: 

  Buga Marija Šimić

  Mirela Brekalo

  Klavirska pratnja: Ana Dadić 

   

  U slavenskoj mitologiji Rusalka je vodena vila koja živi u jezeru ili rijeci. Mitska bića uvijek su bila inspiracija za legende, bajke, ali i umjetnička djela, pa je tako nastala legenda o Rusalki koja se zaljubila u princa i odlučila dati svoj glas kako bi dobila noge i postala čovjekom. Ova priča dobila je niz inačica, od opere Rusalka pa sve do poznatog crtića "Mala sirena".

  No ova priča, koja se na prvu čini tipičnom pričom o ljubavi i žrtvi, zapravo ispod površine krije nešto dublje. 

  Ona govori o tome što smo sve spremni u mladosti učiniti kako bismo ganjali svoje snove i jesu li ti snovi zaista vrijedni ganjanja? Je li potrebna žrtva? I jesu li ti snovi zaista ono što mislimo da jesu?

  Upravo je to ono što je inspiriralo Ivicu Šimića na još jednu, novu kazališnu avanturu. Koristeći dijelove iz opere "Rusalka" Antonina Dvoraka i ispreplićeći ju s dramskim izrazom, stvara se jedna nova priča. Priča o mladoj opernoj pjevačici koja je spremna dati sve, prihvatiti svačiji savjet samo kako bi započela svoju karijeru. Koja sanja velike snove i vjeruje da će biti - najveća. I susreće se s "Ježibabom". 

  Susret starije i novije generacije, susret dvaju svjetova koji preispituje postavljena pravila, ono što društvo predstavlja i/ili ne predstavlja mladima, što govori, a što čini. Rusalki je dan izbor, kao i svakoj mladoj osobi sa amibicijama. Što odabrati? Kako postići ono što smo zamislili i jesu li uvjeti vrijedni toga? Postoji li samo jedan put? 

  Kroz spoj klasične glazbe i suvremenog teksta, nova predstava kazališta Mala scena preispituje međunegeracijsko razumijevanje, snove i životne odabire. Predstava je namijenjena mladima koji se upravo nalaze na raskršću života. Koji sanjaju velike snove i vjeruju da ih baš nitko ne razumije. 

  Ova predstava označava i veliki povratak velike umjetnice Mirele Brekalo  u kazalište Mala scena u maestralnoj kreaciji uloge Ježibabe. 

  Predstava će se održavati u prostoru Muzeja grada Zagreba što će dodatno obogatiti atmosferu i dodati posebnost predstavi, a znači i da će gledatelji moći u jednom danu uživati i u kazališnoj i muzejskoj umjetnosti!

  Trajanje predstave: 50 minuta

   

  Cijena ulaznice: 7 EUR (52,74 kuna)

  Cijena ulaznice za grupe veće od 20 osoba: 6 EUR (45,21 kuna)

  *fiksni tečaj konverzije 1 EUR=7,53450 kuna

   

   

  Predstava je namijenjena mladima od 14 godina naviše

 
NA VRH