Priča o zvuku

Priča o zvuku

 
  • Nora Krstulović i Vedran Peternel
    Priča o zvuku

    1,5+
    Priča o zvuku

    Autori i redatelji: Nora Krstulović i Vedran Peternel
    Zvuk i oblikovanje zvuka: Vedran Peternel
    Scenografija: SKROZ
    Kostimografkinja: Hana Letica
    Scenski pokret: Nora KrstulovićVedran PeternelTina Hofman i Mateja Majerle
    Oblikovanje svjetla: Saša Fistrić
    Likovno oblikovanje: Klasja Habjan i Zita Nakić-Vojnović
    Fotograf: Julio Frangen
    Make up: Martina Vukasović i Tina Lordan
    Producentica: Vitomira Lončar
    Pomoćnica producentice: Tatjana Lisac
    Stručni suradnici: Norbert Schnell, istraživač u timu Real-Time Musical Interactions, IRCAM - Centre Pompidou & Frederic Bevilacqua, voditelj Real Time Musical Interactions tima, IRCAM - Centre Pompidou.
    Stručni suradnik za MAX/MSP: Ivan Marušić Kliff

    Priču priča: Tina Hofman / Mateja Majerle

    "Priča o zvuku" bit će najveći izazov u dosadašnjem tijeku serijala predstava za najmlađu publiku "Priča o…", jer za razliku od prethodnih nastavaka, govori o pojmu koji nema jedinstveno prepoznatljivu i vidljivu materijalnu pojavnost.

    Zvuk je prvo iskustvo vanjskog svijeta što ga djeca percipiraju još u majčinu trbuhu, kao što je zvuk plača novorođenčeta prvi znak njegova dolaska na svijet. Tek rođena djeca prepoznaju i smirujuće doživljavaju majčin glas, a već s tri mjeseca poznati zvukovi (koraci, šum vode za kupku i sl.) kod njih izazivaju uzbuđenje. U istoj dobi djeca počinju prepoznavati i locirati izvore zvuka i njihovu prostornost, dok će sam prostor vizualno biti u stanju percipirati tek u kasnijoj dobi. Njime se može pričati neovisno o jeziku ili podneblju; slikama neusporedivo živopisnijim i dojmljivijim od onih što ih se, pogotovo najmlađoj publici, može ispričati riječima ili (televizijskom) slikom.

    Predstavi 'Priča o zvuku', prethodilo je višemjesečno međunarodno istraživanje u koje su Mala scena & SKROZ uključili brojne stručnjake različitih disciplina, kako bi ispitali, ali i potencijalno pomaknuli granice percepcije zvuka i povezanosti iste s drugim osjetilima, te kognitivnim i emocionalnim razvojem u najmlađe publike.

    Zahvaljujući tome po prvi će put u kazalištu biti korištena pionirska tehnologija Modularnih glazbenih objekata najglasovitijeg europskog centra za audiovizualna istraživanja - francuskog IRCAM-a (Institut de Recherche et Coordination Acoustique/Musique). Njezino povezivanje sa baštinom utemeljitelja SUVAG-a, Petra Guberine, omogućili su pak tehnološki partner AVC i podrška Francuskog instituta u Zagrebu.

    Naime, želja je autora da ova istovremeno minimalistička ali i likovno bogata, te izvođački ekspresivna predstava, pronađe jednako uspješne načine komunikacije s čujućom i videćom djecom, kao i s onom koja imaju oštećenja i/ili probleme u razvoju sluha i/ili vida.

    "Priča o zvuku" bit će, nadamo se, jedna od prvih lekcija vještine koja nam je svima prijeko potrebna - one slušanja, zvučne percepcije - svijetova koji nas okružuju, drugih i drugačijih, ali i sebe samih.

    Predstava je namijenjena djeci od 1,5 do 5 godina.

    Predstava traje 35 minuta.

    Cijena ulaznice: 35 kn za slobodnu prodaju, 30 kn za grupe od najmanje 20 osoba.

    Sponzori:

    • Sponzori
    • Sponzori
    • Sponzori
    • Sponzori
     
 
NA VRH