RASPORED ZA SIJEČANJ

RASPORED ZA SIJEČANJ

RASPORED PREDSTAVA ZA SIJEČANJ

Ova godina započela je jednim pismom koje je stiglo u naš ured. Pismo jedne Mare.
Maru znam još od karantene 2020. kada je crtala svaku priču koju sam ja pročitala online. Upoznale smo se uživo i uručila mi je preko 70 crteža. Maru i njenu mamu pozvala sam na premijeru predstave "Velika tvornica riječi" i ubrzo nakon stigao mi je video Mare kako čita svoj doživljaj predstave. A onda mi je stigao taj isti doživljaj i poštom. Uz puno srca i crteža Mara je, između ostalog, napisala da joj je pjevanje bilo tako divno da je skoro i sama zapjevala. U videu kojeg mi je poslala, dio pisma zaista je i čitala - pjevajući.
I u tom činu sažeto je sve što kazalište za djecu jest i što u Maloj sceni želimo činiti. Utjecaj koje kazalište za djecu ima ne možemo pretpostaviti. Ne možemo zamisliti niti opisati. Jer svako je dijete drugačije. Svako će dijete vidjeti nešto drugo. Ili neće. Ponijeti u sebi nešto drugo. Pretočiti to u svoj život na neki drugi način. U kazalištu se stvaraju mišljenja. Prestala sam djecu pitati "Sviđa li ti se predstava" jer im to oduzima pravo kreiranja potpunog mišljenja, a i nekad od neugode kažu - da. Pitam ih "kakva ti je bila predstava?" i dobijem najzanimljivije odgovore. Nekad je odgovor i "dosadna". I to je sasvim u redu. Jer kazalište je tu da pomogne razviti ukus. Kritičko razmišljanje, tako važno u današnjem svijetu. Pomoći djetetu da osvijesti tko je ono. Što znači to "imati svoje mišljenje". Osvijestiti pravo djeteta na svoj ukus, na to da mu se nešto ne mora sviđati i da je u redu to reći - to je moć kazališta.
Kazalište je djetetov najbolji prijatelj u vremenima pasivnosti, ekrana, nametnutih mišljenja i sustava koje ne ostavlja odabir nego kaže - ovo je dobro, ovo nije. A djeca? Djeca zapravo znaju toliko puno više. Osjećaju više. Svoju istinu čuju tako glasno. Samo im moramo dati mogućnost da je osvijeste i izraze. I zato je kazalište za djecu toliko moćno. I važno. Jer, ako ga radimo s tom svijesti, ono omogućava upravo to. Djeci ne trebaju dociranja. Djeci treba prostor za igru. Za razmišljanje. Otvaranje svjetova. Inspiracija. Vodstvo. Pitanja. Poticaj da se izraze, razmisle, diskutiraju, promišljaju, istražuju. I tako ćemo pomoći da oni odrastu u ljude koji mijenjaju svijet. Na bolje.
Od 18 mjeseci djeca primaju toliko mnogo. Upijaju kao spužve. Što želite da upiju? Iz čega želite da rastu? Otkrijte im svjetove - dovedite ih u kazalište.
Raspored za predstave u siječnju za bebe od 18 mjeseci već je online na http://mala-scena.hr/home/program.aspx, a 11. siječnja stiže raspored i za predstave za djecu i mlade.
Vidimo se u kazalištu, jedva čekam otkrivati nove svjetove - zajedno.
Vaša,
Buga

 

NA VRH