Kina nagrada

Kina nagrada

Priča o kotaču Male scene na kineskome nagrađena u Kini!

Pripreme za ovaj veliki poduhvat započele su prije više od šest mjeseci kada su Mala scena iz Zagreba i kazalište ZhongBeiYuan iz Xi'ana odlučili zajedničkim snagama postaviti na scenu našu slavnu predstavu.

Premda je zbog kineskog jezika i njegovih specifičnosti ovaj projekt bio iznimno zahtjevan, predstava je postigla nevjerojatan uspjeh. Kineska djeca s oduševljenjem su prigrlila naše kotače, a ulaznicu više bilo je nemoguće dobiti.

Povodom ovoga novog velikog uspjeha Male scene Vitomira Lončar nam je rekla: Ne sjećam se kada sam toliko truda, vremena i energije utrošila u neku kazališnu predstavu kao što je bilo s Kotačem na kineskom jeziku. Doslovno svaki dan tijekom šest mjeseci bio je ispunjen učenjem kako bih mogla izići pred kinesku publiku. Igrala sam ovu predstavu i na talijanskome i na hrvatskome, ali igranje na kineskome neusporediv je napor, kao što je i radost zbog postignuta rezultata i nagrada dobivena na ovom festivalu – neusporediva.

Na festivalu su izvedeni programi iz čak 21 zemlje i regije, 40 naslova (od kojih su neki izvedeni i više puta), koncerata, izložaba, događanja posjetilo je od 1. do 6. prosinca online i offline više od 13 milijuna ljudi, a na kraju festivala dodijeljeno je šest nagrada. Pet nagrada otišlo je kineskim kompanijama, a šesta, i jedina nagrada koja je otišla u inozemstvo, pripala je Maloj sceni i Hrvatskoj!

Svečana dodjela održana je u ponedjeljak 6. prosinca, na 32. rođendan kazališta Mala scena, što je ovoj nagradi dalo i poseban sjaj.

 Priča o kotaču nastajala je u procesu, a u njoj su sudjelovali autori teksta Ivica Šimić i Marijana Nola, režiju zajednički potpisuju Ivana Peroš i Ivica Šimić, scenografiju je osmislila Dinka Jeričević, a sve kotače u izvornoj predstavi izradila je Dunja Niemčić.

Tijekom svog života predstava je igrana na hrvatskom i talijanskom jeziku, a sada je započela i svoj kineski život.

 

Koprodukciju između Male scene i ZhongbeiYuan kazališta iz Kine poduprlo je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske na čemu zahvaljujemo.

 

 

NA VRH