Zašto VTR

Zašto VTR

ZAŠTO POGLEDATI VELIKU TVORNICU RIJEČI?

Tijekom procesa rada na predstavi "Velika tvornica riječi" naš skladatelj Borna Erceg snimao bi brojeve i pjevao nam da čujemo njegove zamisli.
I tako, prije par dana, Borna je snimio kraj Fileasove priče. I u jednom trenutku prestao pjevati, a na snimci se samo mogao čuti plač, dok je nastavio svirati.
Plač ganuća, vjerujem i oslobođenja jer je završio tako veliku stvar. Ali taj plač, to mi je dokazalo snagu onoga što radimo.
Priča "Velika tvornica riječi" divna je. Sama slikovnica već napisana je tako da otapa oklope koje imamo i podsjeća nas na ljepotu ljudskosti i - ljubavi.
Nakon slikovnice došao je tekst koji je raspisao Bruno Margetić. Poezija koju je izlio na papir, ljudskost koja izvire iz tih stranica, ljepota odnosa, iskrenosti, ponovo - ljubavi, koja se čita iz stihova natjerala me pustim suzu kad sam ju prvi put pročitala. I nisam jedina. Jer nemoguće je ostati ravnodušan pred ljepotom umjetnosti koja govori o onome što svatko od nas poznaje - o ljubavi i njenim raznim oblicima, o nevinosti djece, o prijateljstvu, sreći života, zajedništvu i vrijednosti iskrenosti.
A onda dođe glazba. Glazba je ta koja oboja naše živote. Koja, čak i kad glava riječi ne razumiješ, cijelo tvoje tijelo razumije o čemu govori. Jer glazba ide direktno u srž našeg bića. Kroz zvuk, ali i vibraciju. A glazba koju je napisao Borna uz stihove Brune stvara doživljaj koji će vas napuniti. Pobuditi emocije. U mraku kazališta oslobađajuće je - osjećati. Nasmijati vas. i sigurna sam - i vas i vašu djecu natjerati na pjevušenje. A možda potaknuti i na oslobođenje kroz suze, kao što je i samog Bornu. Moćna je ta umjetnost ako joj dopustimo. Ako se usudimo. A u današnje vrijeme - nužnija nego ikada prije, osobito djeci.
Jer film, igrice, serije, crtići - ne mogu vam dati emociju živog čovjeka, žive glazbe i umjetničkog izraza. Neposredni kontakt, suosjećanje, emocionalna inteligencija i svijest o svojim emocijama ono je što nas ljude obogaćuje i čini - ljudima. I to danas treba njegovati više nego ikada.
Uz sve to dodajte malo božićne čarolije i - advent u Maloj sceni nikada nije bio tako nezaboravan!
Počinjemo s izvedbama 3.12., raspored je na našim stranicama!
Nadam se da se vidimo i jedva čekam dijeliti ovo iskustvo s vama!
Vaša,
Buga
foto: Mirko Cvjetko

 

NA VRH