Kako je igrati predstave za djecu?

Kako je igrati predstave za djecu?

 

Kako je igrati predstave za djecu?

29. listopada 2019.

Kako je igrati predstave za djecu?

 

Igranje za djecu ili igranje s djecom, zapravo nema neke velike razlike. Volim igrati predstave za djecu, a volim igrati i razne igre s djecom, ne samo za vrijeme dramskih radionica ili predstava, nego i na obiteljskim druženjima. Više vremena provedem zabavljajući djecu nego u razgovorima s odraslima. Mislim da je razlog tomu što sebe ne smatram "odraslim" i uživam igrati društvene igre, videoigre, predstavu na sceni... Igranje dobre predstave za djecu je najbolja igra od svih igara. Energija veselja, dobrote i sreće koja dolazi od najmlađih gledatelja nevjerojatna jeKad nakon predstave vidim osmijehe na njihovim licima i radoznalost u njihovim očima,osjećam se sretnim i zahvalnim.

 

Kod igranja za djecu vrlo je važna zaigranost glumca, djeca vole smiješne i zabavne predstave, vole vidjeti glumca kako se igra i uživa u tome. Poprilično sam dobar u igranju, ali djeca su u tome majstori. Ipak, samo zabava nije dovoljna, predstava mora imati i smisao, poruku, razlog zašto se igra. Nažalost, neke predstave za djecu to nemaju i podcjenjuju njihove kapacitete nudeći im samo plitku zabavu bez dubljeg smisla i bez odgojnih elemenata.

 

Moj prvi susret s profesionalnim kazalištem za djecu bio je upravo u Maloj sceni kad smo radili predstave "Henrik V." i "Cyrano". Sjajne predstave pune zabavnih scena, ali i prožete dubokim emocijama i snažnim porukama. "Cyrano" je bila tako emotivno jaka predstava da su i odrasli ljudi na kraju plakali. Imao sam sreće pa sam i nakon tih naslova nastavio igrati u predstavama koje su htjele djecu nešto naučiti i pokazati im kako se nositi s nekim drugim emocijama, ne tako zabavnim.

 

Razumijem da je kazalištima mnogo lakše i sigurnije raditi neki naslov iz lektire ili neku bajku koja će se bolje prodavati, ali svi mi koji radimo predstave za djecu moramo biti svjesni povlaštenosti i odgovornosti kad sa scene sudjelujemo u odrastanju i odgajanju djece. "With great power comes great responsibility." Nije dovoljno samo nasmijati djecu, treba ih educirati, poticati na razmišljanje, na razvijanje emocija, a ponekad se usuditi i obraditi teme o kojima odrasli baš i ne žele razgovarati s djecom. Naravno, način na koji se takve teme obrađuju mora biti prilagođen dobi djece za koju se predstava radi.

 

Pa kad me pitaju kako je igrati za djecu, ja im kažem:predivno, i mogu reći da sam sretan i ponosan što imam čast igrati kvalitetne predstave koje zabavljaju i nasmijavaju djecu svih uzrasta, ali ih također uče o svijetu, ljudima oko njih i njima samima.

 

Danijel Radečić 

<< povratak na blog

NA VRH