Vesna Muhoberac

Vesna Muhoberac

Vesna Muhoberac

Vesna Muhoberac

Rođena sam u Dubrovniku, gdje sam s izvrsnim uspjehom završila osnovnu školu i gimnaziju baveći se intenzivno plivanjem, rukometom, kazalištem, novinarstvom (članica Plivačkoga kluba "Jug" /status vrhunskoga športaša/, Rukometnoga kluba "Dubrovnik", Kazališne družine "Mali Marin Držić", novinarka i urednica školskih novina "Mi mladi"); različitim natjecanjima u znanju (fizika i matematika).

Bavljenje različitim djelatnostima, odgoj u obitelji intelektualaca Fani i Vlaha i cjelokupno životno okruženje, što uključuje i blizanački suživot s Mićom, omogućili su mi rano stjecanje različitih znanja, vještina i radnih navika, što me je potaknulo na upis dvaju fakulteta: Filozofskog fakulteta i Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Na oba sam fakulteta na prijamnim ispitima bila prvoplasirana, a za vrijeme studija bavila sam se različitim aktivnostima, sudjelovala u mnogim stručnim projektima, organizirala kazališne predstave, humanitarne akcije, bila trenerica mlađim i starijim dobnim skupinama plivača (Akademski klub "Mladost"), atletičara (Akademski klub "Mladost") i rukometaša ("Polet" i "Novi Zagreb").

Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu studirala sam i među prvima u generaciji diplomirala hrvatski jezik i književnost, a na  Kineziološkom fakultetu posebno sam usmjerila plivanje, rukomet i informatiku. Istodobno sam trenirala u Rukometnom klubu "Lokomotiva", igrala za Rukometni klub "Dubrovnik", bila predstavnica svih studenata u Znanstveno-nastavnom vijeću Kineziološkoga fakulteta, dobila Rektorovu nagradu za studentski projekt, vježbala s djecom oštećenoga sluha i vida te poremećaja u ponašanju, putovala u inozemstvo u sklopu razmjene športaša (Njemačka) i studenata (Norveška).

Recenzirala sam, lektorirala i korigirala mnoge časopise, magistarske i doktorske radove te stručne knjige, što traje i do danas. Na oba sam fakulteta imala izvrstan prosjek ocjena, a i diplomske ispite obranila sam ocjenom izvrstan, diplomiravši na Kineziološkom fakultetu za manje od četiri godine. Kao izvrsnoj studentici odmah mi je nakon završetka studija (isti dan) na Kineziološkom fakultetu omogućeno upisivanje Poslijediplomskoga znanstvenoga studija.

Zaposlena sam u V. gimnaziji kao profesorica hrvatskoga jezika (u prvo vrijeme paralelno i kao profesorica tjelesne i zdravstvene kulture). Aktivno sudjelujem u svim aspektima bogatog školskog života V. gimnazije (šk. g. 2013./2014. proglašene najboljom u Hrvatskoj, prema rezultatima na državnoj maturi), režiram i organiziram predstave i monodrame učenika, filmove, svečane akademije, urednica sam dviju monografija Pete gimnazije, uključena sam u projekte (IPAQ Peta, projekt EU), mentorica sam učenicima na županijskim i državnim natjecanjima iz hrvatskoga jezika, na svim razinama LiDraNa (predstave, monodrame, monolozi, novinski tekstovi, literarni tekstovi, filmovi, radijske emisije, časopis Krik, online časopis: eKrik), dvadeset sam godina mentorica studentima kroatistike Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (uz polaganje diplomskih ispita), na kojemu sam vanjska suradnica, s odobrenim stjecanjem doktorata na studiju hrvatske kulture. Dvadesetak sam godina mentorica nastavnicima pripravnicima na stručnim ispitima. Trenerica sam plivanja, rukometa, rukometa na pijesku (prvaci i prvakinje Grada Zagreba u različitim kategorijama; državno prvenstvo u rukometu). Pokrenula sam turnir mješovitih ekipa u rukometu i oformila profesorsku ekipu koja redovito pobjeđuje na turniru.

Ljubiteljica sam životinja, posebno pasa (Bingo, Sarica, Veki). Volim ljeto, more, barku i kupanje, rukomet, plivanje i razgovore i stvaranje s blizankom Mićom. Lav sam u horoskopu.

Tekstovi su mi objavljeni u različitim publikacijama (Lesikon hrvatskih pisaca; Leksikon djela hrvatskih pisaca; Godišnjak Pete gimnazije, 1998. 2008.; Hrvatski; Hrvatski jezik u kontekstu suvremenog obrazovanja; FEB 2011., knjiga sažetaka, zbornik radova; FEB 2012., knjiga sažetaka, zbornik radova; FEB 2013., knjiga sažetaka /FEB je međunarodni simpozij o hrvatskoj i europskoj baštini/); suurednica sam (s Mirom Muhoberac) knjiga Dnevnik čitanja i stvaranja, S osmijehom do mature, Hrvatski jezik, Start, 1, 2, 3, 4.

EDUKATIVNI PROJEKTI (izbor)

Ragusini, stvaralačko-znanstveno-edukativni projekt, autorice i voditeljice projekta: Mira Muhoberac i Vesna Muhoberac. Susret učenika, studenata i profesora te umjetnika i znanstvenika 21. stoljeća i hrvatske baštine u Dubrovniku; sudionici: najnadareniji mladi ljudi i predavači te voditelji stvaralačkih radionica iz cijele Hrvatske. Dosadašnje teme: renesansa, manirizam, 16. i 17. stoljeće, Marin Držić, Ivan Gundulić, Dubrovnik nekad i sad. Projekt uključuje kazališne radionice i radionice pisanja, znanstvene i stvaralačke radionice,  predavanja, obilaske, stručna vođenja, proučavanja/istraživanja, susrete sa znanstvenicima i umjetnicima i edukativno-istraživačka putovanja (Kako su živjeli mladi u Dubrovniku u 16. stoljeću?, Putovima Cvijete Zuzorić, Putovima Marina Drža, Putovima Mavra Vetranovića, Putovima Ivana Gundulića....), izlete, happeninge, performanse, a dosad je rezultirao filmovima, kazališnim predstavama sudionika, knjigama, zbornicima, izložbama, radijskim i televizijskim emisijama. Projekt traje od 2002. godine, ima nacionalni i međunarodni karakter i potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa.

PREDSTAVE I FILMOVI

Osmišljavanje i režiranje niza predstava i filmova s učenicima i nastupi na velikom broju pozornica (Kerempuh, Zagreb; Vidra, Zagreb; Dubrava, Zagreb; Exit, Zagreb; &TD, Zagreb, Zagrebačko kazalište lutaka; Zagrebačko kazalište mladih; Gradsko kazalište Trešnja, Zagreb; Mala scena, Zagreb; Filozofski fakultet, Zagreb; Pedagoški/Učiteljski fakultet, Zagreb; Srednja škola Dubrava, Zagreb; Prva gimnazija, Zagreb; Treća gimnazija, Zagreb; Zadar, Crikvenica, Supetar, Poreč, Novigrad, Šibenik, Dubrovnik, Vukovar...., Sanremo, Siena).

Neke su od predstava što sam ih režirala: Vanja Matujec, Gljivarenje; Milčec, Galantni Zagreb; Ionesco, Ćelava pjevačica, Beckett, U očekivanju Godota, Ionesco, Stolice, Magnus&Bunker&Shakespeare, Alan Ford (epizoda Hamlet), Play Dundo, Play Ionesco (suredateljstvo s Mirom Muhoberac, Rektorova nagrada), Cabaret Kolumpus, Cabaret Kolumpus², skupina autora, Broj-a-lica, Pirandello, Henrik IV., Gavran, Kad umire glumac, Beckett, O, divni dani, V. Matujec, Gljivamobil, M. Držić, Skup.... Gotovo su sve predstave snimljene za HTV.

Neki su od filmova koje sam mentorirala: Kako je nastala kazališna predstava, Ragusini, Put "Stolica".... (prva nagrada žirija i prva nagrada publike, dva puta film u boci, na Filmskoj smotri u Karlovcu održanoj od 7. do 9. rujna 2007. za televizijsku reportažu o nastanku predstave Stolice).

Režiram predstave i s profesorima i profesoricama V. gimnazije, npr. Cabaret Kolumpus² (profesori i učenici skupa na pozornici), koja je predstava jedno vrijeme bila hit u Zagrebu.

Sa sestrom blizankom Mirom (Mićom) Muhoberac suutemeljica sam i suvoditeljica Teatra M&M. 

POPIS PRIZNANJA I NAGRADA

 1. Sudjelovanje u brojnim komisijama Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske (u komisiji za izbor pravopisa hrvatskoga jezika, u komisiji za prihvaćanje Hrvatskoga školskog pravopisa autorskoga trojca: Babić, Ham, Moguš, komisiji za odabir lektirne knjige, komisiji za odobrenje udžbenika ....).
 2. Mentorstvo kolegama profesorima, pristupnicima, za polaganje stručnoga/državnoga ispita iz hrvatskoga jezika i članstvo u povjerenstvu za stručni ispit.
 3. Mentorstvo (dvadesetogodišnje) brojnim studentima hrvatskoga jezika s odsjeka kroatistike na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.
 4. Intenzivna vanjska suradnja s Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu (seminari iz jezika, književnosti i izražavanja na Katedri za metodiku nastave hrvatskoga jezika i književnosti,  gostujuća predavanja na Katedri za hrvatski standardni jezik).
 5. Vođenje Županijskog stručnog vijeća profesora hrvatskoga jezika i organiziranje niza predavanja za profesore u Zagrebu, ali i na državnoj razini (simpozij u Primoštenu).
 6. Dobivanje statusa savjetnice za hrvatski jezik 2009. godine.
 7. Održavanje brojnih seminara za profesore hrvatskoga jezika (svakogodišnji za pristupnike i mentore, poseban o drami i kazalištu i sl.).
 8. Sudjelovanje u radu stručne skupine za izradu nastavnih planova iz hrvatskoga jezika, 1996. koji je i danas jedini prihvaćen i vrijedeći curriculum za srednje škole.
 9. Koordinacija nacionalnih ispita i državne mature u prvim, drugim (i trećim) razredima gimnazije.
 10. Rad u stručnoj komisiji za natjecanje iz hrvatskoga jezika (općinska, županijska i državna razina, 2005.) i izrada testova za sve razine. Rad u Županijskoj komisiji za natjecanje iz hrvatskoga jezika.
 11. Priznanje: Najbolji profesor V. gimnazije.
 12. Rektorova nagrada za surežiju (s Mirom Muhoberac) predstave Play Ionesco akademske godine 2009./2010.
 13. Priznanje: Zlatna značka za najboljeg kineziologa u Republici Hrvatskoj. Članica sam Upravnoga odbora Udruge kineziologa Grada Zagreba.
 14. Prva nagrada (Delfino rosa) na Svjetskom festivalu kreativnosti u Sanremu 2007. za režiju predstava: Ionesco, Stolice i Magnus&Bunker&Shakespeare, Alan Ford (epizoda "Hamlet") i mentorstvo učenicima u tim predstavama (pobjednici ovoga prestižnoga festivala, koji uključuje različite izvedbene umjetnosti, postali smo u konkurenciji od 250 000 predstava iz cijeloga svijeta). Jedna od obveza sudionika festivala bila je i dostojna prezentacija škole, grada i države, tako da smo i u tom segmentu proglašeni najboljima (prva nagrada za izložbeni prostor: propagandni materijali, video, filmovi, obilježja škole, Grada Zagreba i Republike Hrvatske). Prezentacija škole, grada i države u svim talijanskim novinama i na svim televizijskim kanalima.
  Prva nagrada na GEF-u 2008. za predstavu Play Dundo (prema Držićevoj komediji Dundo Maroje).
  Prva nagrada na GEF-u 2012. za predstavu Cabaret Kolumpus.
 15. Oscar Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa za prva mjesta na međunarodnome natjecanju, 2008.; 2009.; 2012. (GEF, Sanremo).
NA VRH