Iva Šimić Šakoronja (3)

Iva Šimić Šakoronja (3)

Iva Šimić Šakoronja

Iva Šimić Šakoronja (3)

S 5 godina doselila u Zagreb iz Bosne i Hercegovine. Odrasla u Zagrebu, gdje je završila srednju školu. Nakon završetka srednje škole (2012.) upisuje Akademiju dramske umjetnosti u Zagrebu, studij Glume. Diplomirala je u rujnu 2017. godine u klasi Dolenčić/Boban.

Svoje prve profesionalne kazališne korake započela u kazalištu KNAP u predstavi Dobri čovjek Bažulek, u režiji Georgija Para, zatim u Satiričkom kazalištu Kerempuh u predstavi 6 likova traži autorau režiji Olivera Frljića. U Kerempuhu je još igrala i u predstavi Bilježnica Robija K, u režiji Marine Pejnović. S redateljicom Marinom Pejnović surađuje i na Dubrovačkim ljetnim igrama u predstavi Geranium, 2019. godine. U Dramskom kazalištu Gavella  igra Lauru Lenbach u predstavi Krleža alla Gavella koja je bila autorski projekt glumaca i redatelja Borisa Svrtana. 

Svoj prilog dala je i u ulogama u predstavama za djecu i mlade poput:  Izgubljena brada Djeda Mraza, u režiji Petre Radin i Marija Kovača (Kazalište Tvornica lutaka/Histrionski dom), Najljepši posao na svijetu, u režiji Hrvoja Korbara, Profesor Baltazar – put oko svijeta, u režiji Marija Kovača (Kazalište Tvornica lutaka), Čudesno vodstvo Julija Klovića, u režiji Arije Rizvić, zatim u predstavi Gdje je nestao poklon?, u suradnji s kazalištem Boom! teatar.

U Maloj sceni je angažirana u predstavi AUT , autorski projekt u suradnji s Paškom Vukasovićem, Lukom Bulovićem i Matejom Španovićem. Također angažirana je i u Kazalištu Moruzgva u predstavi Jel’ tako Zorane? u režiji Tamare Damjanović.

U Hrvatskom narodnom kazalištu (2022.) u Šibeniku igra u predstavi Ženski orkestar, u režiji Arije Rizvić.

Svoje prve televizijske kadrove ostvaruje u dječjoj TV emisiji JUHUHU, 2014. godine, zatim u igranoj TV seriji Nemoj nikome reći u režiji Ivana Livakovića. Od filmskih uloga, bitno je spomenuti Zrinku, glavnu ulogu u kratkometražnom filmu Ništa ja tebi ne govorim, samo kažem, u režiji Sanje Milardović.  Za ulogu Zrinke dobila je nagradu: Specijalno priznanje za izvedbu u filmu (International film festival of Larrisa, Greece).

Također igra lik Mirne u filmu Zbornica, u režiji Sonje Tarokić. To joj je je ujedno i prva uloga u dugometražnom filmu.

Od ostalih stvari, bitno je spomenuti da je bila voditeljica dramske grupe u ženskom domu u Hrvatskom učiteljskom konviktu u Zagrebu, bavi se i dramskim čitanjem poezije i proze, snimila je nekoliko radiodrama na Hrvatskoj radio televiziji, snimila je nekoliko sinkronizacija od kojih je važno istaknuti onu za Netflix-ov film Dj Cindirella, uloga: Lara i za HRT, crtić Trulli tales, uloga Stela.

Majka je malenom Tomi, veliki zaljubljenik u prirodan način života. Također se bavi i marketingom.

NA VRH