Irma Unušić

Irma Unušić

Irma Unušić

Irma Unušić

Irma Unušić rođena je 1989. godine. Profesionalno plesno obrazovanje stječe u Umjetničkoj školi Franje Lučić (2014.) u Velikoj Gorici.

Studirala je Predškolski odgoj (2011.) na Učiteljskom fakultetu i Etnologiju i kulturnu antropologiju (2015.) na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Bavi se edukativnim, koreografskim i izvođačkim radom u području suvremenog plesa. Svoj prvi koreografski rad prikazuje na festivalu Platforma.hr (2013.) unutar projekta TASK. Umjetničku organizaciju SHOOMA osniva u ljeto 2017. s glavnim cilj stvaranja umjetničkog sadržaja za djecu i mlade s velikim naglaskom na inovativne forme koje podržavaju interaktivnost. Surađuje s DIVERT kolektivom gdje širi svoje polje djelovanja na inkluzivni ples. Kao plesna umjetnica sudjeluje u tri cjelovečernje predstave (Octet Stream, Nukleon i Bella Ciao) i jednom kratkom radu (Ima li magije). Irma Unušić svoje umjetničko djelovanje usmjerava na razvoj plesnog kazališta za mladu publiku sudjelujući u raznim međunarodnim projektima i rezidencijama (Generator platform, Kliker platforma, Teen Generator, Touch/ed residency, Island connect). Predstava Astronauti u režiji Maje Zećo (2018.) su prva predstava za djecu u produkciji SHOOMe u kojoj ima ulogu koreografkinje i izvođačice. S predstavom Ninabu koja je namijenjena za najmlađu publku, bebe do 18 mjeseci nastavlja razvijati polje djelovanja unutar područja participativnih modela rada u izvedbenim umjetnostima. Još jedan važan naglasak u svom radu postavlja na polje popularizacije suvremenog plesa na području grada Bjelovara i županije kroz razne programe. Od prosinca 2020. godine članica je Upravnog odbora strukovne Udruge plesnih umjetnika Hrvatske (UPUH). 

NA VRH