Damir Klemenić

Damir Klemenić

Damir Klemenić

Damir Klemenić

Rođen u Zagrebu, Hrvatska (1973). Damir Klemenić radi već više od deset godina na području izvedbenih umjetnosti kao izvođač (glumac, plesač) stalne kazališne družine MONTAŽSTROJ (1990-1999.), te hrvatsko-nizozemske izvedbene skupine PERFORMINGUNIT (od 2000. godine).

Sudjelovao je u svim produkcijama obje skupine i na taj način ostvario 150 internacionalnih gostovanja u više od 50 gradova u Europi i SAD-u. Zajedno sa svojom skupinom ostvario je mnogobrojne video, audio i likovne radove u suradnji s različitim umjetnicima iz drugih umjetničkih područja.

Kao član MONTAŽSTROJ-a, njegovo se obrazovanje zasnivalo na sistematskom tjelesnom treningu, na istraživanju biomehanike, akrobatike i afektivnog atletizma. Stoga se njegovo istraživanje scenskog izričaja i kazališne sintakse sastojalo u sjedinjavanju 'verbalnog' i 'ne-verbalnog' teatra, tradicionalnih i suvremenih plesnih stilova, te dramskog teatra (radovi Stanislavskog, Meyerholda, Artauda, Grotowskog). Polazišna točka bila je snaga izvođačevog tijela. Inzistirajući na psiho-fizičkom naporu, žrtvovanju tijela i uma, pomičući se granici izdržljivosti, on je postao kompletan izvođač - atleta srca.

Obzirom na ograničene uvjete za obrazovanje, inovaciju i profesionalni rad na području izvedbenih umjetnosti u Hrvatskoj, upisao je studij mime na Hoogeschool voor de Kunsten u Amsterdamu, Nizozemska, te i danas kontiunirano radi na unapređenju profesionalnih vještina sudjelujući na različitim radionicama u Hrvatskoj i Europi. Od 1997-e godine, kada je MONTAŽSTROJ pokrenuo svoj umjetnički plan 'Performing mission' radi i kao asistent redatelja. Godine 2000. postaje jednim od suosnivača skupine PERFORMINGUNIT i tako sudjeluje u stvaranju i izvođenju repertoarnih predstava.

Kao član MONTAŽSTROJ-a nagrađen je za više produkcija - Vatrotehna (1991.), Everyboby goes to disco... (1994.), Fragile (1999.), te također sa skupinom PERFORMINGUNIT za Terrible fish (2001.).

U Maloj sceni dibitirao je hvaljenom ulogom u predstavi BIO JEDNOM JEDAN ZMAJ. Suradnju nastavlja ulogama u predstavama KAKO ŽIVI ANTUNTUN, PADOBRANCI ili O UMJETNOSTI PADANJA, KRALJ A i Rock'n'roll za DVA MIŠA.

NA VRH