Buga Marija Šimić

Buga Marija Šimić

Buga Marija Šimić

Buga Marija Šimić

Rođena je 3. prosinca 1993. godine u Zagrebu.

Diplomirala je solo - pjevanje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, Odsjek pjevanje klasa red. prof. Cynthia Hansell Bakić. 2018. završila je specijalizirani magisterij, smjer - opera, na Sveučilištu u Bernu, u klasi prof. Christiana Hilza. Usavršavala se kod tenora Stojana Stojanova, a trenutno radi sa tenorom Ricardom Tamurom i basom Tonijem Nežićem. 

Profesionalni debut ostvarila je u Mozartovoj operi Mitridate, re di Ponto kao Arbate u Theater Orchester Biel Solothurn u Bielu, Švicarska. U istom kazalištu odigrala je svoju diplomsku ulogu Maturine u operi "Don Giovanni", Giuseppea Gazzanige. 

Sudjelovala je u nekoliko interdisciplinarnih predstava na Sveučilištu u Bernu, kao što su L'Europe Sauvage u režiji Joachima Schlömera i Winterreise pod mentorstvom Franka Schuberta. 

Ko-autorica je i izvođačica u  predstavi Leptirove pjesme u produkciji Male scene, kao i predstave za bebe Priča o glasu

Za ulogu u operi Figarov pir napravljenu u produkciji Male scene, a pod mentorstvom red. prof. Cynthie Hansell Bakić dobila je Rektorovu nagradu za akademsku godinu 2012/2013.

U travnju 2014. godine osvojila je Nagradu publike na natjecanju Lions kluba koji se održao u Rijeci.

Pjevala je Carolinu i Ellisettu u operi Tajni brak koja je nastala u produkcijskoj suradnji kazališta Mala scena i Muzičke akademije u Zagrebu u sezoni 2014./2115.

U 2015. godini osvojila je 1. nagradu na međunarodnom natjecanju "Lazar Jovanovic" u Beogradu i 2. nagradu na međunarodnom natjecanju "Bruna Spiler" u Herceg Novom.

U kazalištu Mala scena igra u predstavama:

Sunce djever i Neva Nevičica

Priča o oblaku

Priča o kotaču

Kraljevna na zrnu graška 

Priča o glasu

Od 2019. godine preuzela je funkciju umjetničke direktorice kazališta Mala scena. 

Van-operni uspjesi:

Sa 6 godina igrala je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu u operi Madame Butterfly u režiji Dore Ruždjak Podolski. U Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu igrala je i u predstavi Večeras se improvizira redatelja Zlatka Svibena. U kazalištu Žar ptica igrala je ulogu Crvenkapice u predstavi Crvenkapica u gradu u režiji Gorana Golovka.

Glumila je u filmu Ispod crte redatelja Petra Krelje (uloga Klare). Snimila je i igrani film Duh u močvari u kojem tumači ulogu Aranke, a 2008. u filmu Neka ostane među nama Rajka Grlića, koji je na četiri međunarodna festivala u 2010. osvojio više domaćih i međunarodnih nagrada, igra ulogu Maje. 

Sinkronizirala je ulogu Lava Girl u filmu Avanture Shark Boya i Lava Girl, cjelovečernji film Šarlotina mreža - ulogu Klare, filmove Neobična zubić vila, Upoznajte Robinsone, Coralina, Astroboy, Zebra trkačica i dr.

U glazbenom učilištu Elly Bašić završila je violinu, a u srednjoj muzičkoj školi  klavir i solo pjevanje. Plesala je step, jazz dance i hip-hop u plesnom centru TALA. 2011. godine položila je CAE ( Certificate in advanced English). Trenutačno uči talijanski, španjolski i njemački. 

Pohađala je Ljetnu školu za musical West End Stage u Londonu 2008., a u ljetu 2010. na Royal Academy of Dramatic Arts (RADA) u Londonu završila je trotjedni masterclass koji se bavio Shakespeare-om, suvremenom dramom i mjuziklom. 

Uloga Maje u predstavi Nevidljivi Leonard  bila joj je prva uloga u kazalištu  roditelja Vitomire Lončar i Ivice Šimića. U kazalištu Mala scena glumi i u predstavama Priča o oblaku  i Kraljevna na zrnu graškaOstvarila je i ulogu Pahulje u predstavi Neposlušna pahulja nastalu u koprodukciji Teatra Tirena i Kazališta Mala scena. 

Za ulogu Maje dobila je nagradu za najbolju debitanticu na 6. NAJ NAJ FESTIVALU koji je održan u Gradskom kazalištu Žar ptica od 18. do 23. travnja 2006. godine.

foto: Ana Šesto

 

NA VRH