Anica Tomić

Anica Tomić

Anica Tomić

Anica Tomić

Anica Tomić rođena je u Zagrebu. Redateljica je i glumica. Diplomirala je kazališnu režiju i radiofoniju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, te kroatistiku i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Stipendistica je semestralnog boravaka na IUP-u (Indiana University of Pennsylvania, SAD) tijekom kojeg radi predstavu Something about love (2005).

Od 1993. pohađala je učilište Zagrebačkog kazališta mladih gdje je igrala u brojnim predstavama (Klaunovi / suradnja s DASKOM/, Medvjed Brundo, režija Vlado Krušić, Kafka u Z./režija: Wilfred van der Peppel/, Jationmivioni /režija: W.Peppel/...).

Osnivačica je grupe Theatre da femmes (1995.-2002.) u kojem piše sinopsise, režira i glumi (Carevo ruho ili kako vam drago, Mali princ nije mrtav, Biti, Onaon, Ne ja, Crni maraton, Na kraju stoljeća, Hrvatska poezija na hrvatski način, Diplomirati da ili ne, Vještice, Ne ja ili orijentacijsko hodanje...).

Od 2005.profesionalno režira predstave: Imitatori glasova (Teatar &TD), Kučkini sinovi (Teatar &TD), Grga Čvarak (DK Dubrava), Grašak na zrnu kraljevne (Tvornica lutaka), Kuga (u sklopu projekta Didona i Eneja/Smrt u Veneciji (Teatar &TD), Cirkuski slonić Charlie (Kazalište Novi život), Piratska akademija (Tvornica lutaka), Oprostite,mogu li vam ispričati? (ZKM, 2008), Menažerija (HKD Teatar - Rijeka)

Kao glumica nastupa u filmovima: Gospa, Fergistmajniht, Potoćić suza i Zapisi Janka Mlinara, te u TV seriji Mrtvi kutovi i predstavama Tillina kutija, Gorke suze Petre von Kant, Sudnji dan, Sedmorica protiv Tebe, Kučkini sinovi, Kuga te Didona i Eneja.

Glumi i asistira u predstavama Branka Brezovca: Veliki meštar sviju hulja i Kamov smrtopis. Također kao glumica sudjeluje u međunarodnom projektu Amsterdam (Hrvatska, Francuska, Danska), te s predstavom Lost and found obilazi europske gradove (1999.). Autorica je teksta Kraljica Vešmašina, te koautorica tekstova Grga Čvarak, Grašak na zrnu kraljevne, Imitatori glasova i Kučkini sinovi, Oprostite,mogu li vam ispričati...?

Njezina je predstava Grašak na zrnu kraljevne na Šestome dječjem regionalnom festivalu Zvezdarište (2008.) u Beogradu osvojila nekoliko  nagrada.

2009. Nominirana je za Vjesnikovu nagradu Dubravko Dujšin za režiju predstave Oprostite, mogu li vam ispričati...?

2011. na festivalu Mali Marulić u Splitu Anica je za predstavu "Ana i Mia" dobila nagradu za najbolju režiju. Iste godine na međunarodnom festivalu u Beogradu Pozorište Zvezdarište predstava je osvojila Grand Prix za najbolju predstavu u cjelini i nagradu za najbolji tekst, a na 11. Naj, naj, naj festivalu Jelena Kovačić i Anica Tomić dobile su nagradu za najbolji autorski projekt.

NA VRH