Ovca-za-cijeli-život

Ovca-za-cijeli-život

 
Raspjevana maštarija o suživotu različitih
22.01.2011.
RASPJEVANA MAŠTARIJA O SUŽIVOTU RAZLIČITIH
Predstave za djecu imaju tu prednost da se odmah po reakcijama malih gledatelja može očitati jesu li uspjele ili nisu. A sudeći po reakcijama mališana okupljenih na premijeri predstave "Ovca za cijeli život" u kazalištu Mala scena, njezini autori nemaju nikakvih briga za budućnost tog sjajnog komada.
GLADNI VUK KAO GLUMAČKA POSLASTICA
26.01.2011.
GLADNI VUK KAO GLUMAČKA POSLASTICA
U svojem najpoznatijem djelu, nizozemska spisateljica Maritgen Matter kao da je, čuvši staru narodnu poslovicu Vuk sit, a ovca cijela (iako nismo sigurni gdje se mogla susresti s njom), odlučila preispitati njenu održivost u književnoj stvarnosti. Nagrađivana slikovnica Ovca za cijeli život gladnog vuka i omiljen mu zalogaj, naivnu ovcu, spaja čvrstim sponama prijateljstva, usput ne brišući njihove prirodne pozicije i apetite. U susretu i sukobu osnovnih životnih potreba i novonastalih društvenih spona, narodna mudrost se pokazala neodrživom, iako, na sreću malenih čitatelja, bez vunenih žrtvi.

Cijelu kritiku pročitjate na http://www.kulisa.eu/index.php?p=article&id=1928
Jedne noći gladan vuk susretne naivnu ovcu
26.01.2011.
JEDNE NOĆI GLADAN VUK SUSRETNE NAIVNU OVCU
U bajkama vukovi su krvožedne kreature koje proždiru ljudsku ili životinjsku dječicu, za što bivaju na kraju brutalno kažnjeni.Umivenija suvremena književnost za djecu ima problema s rezanjem trbuha škarama, pa se zločesti vukovi u raspletima pretvaraju u vegetarijance, podvijaju rep i bježe ili otkrivaju da su u duši dobri.
Mijenja li vuk i ćud?
26.01.2011.
MIJENJA LI VUK I ĆUD?
Ovca i vuk vječita su inspiracija dječjih priča i pripovjedaka pa su se tako iznova susreli i na kazališnoj pozornici.
Zašto se ne valja igrati s hranom
28.01.2011.
ZAŠTO SE NE VALJA IGRATI S HRANOM
Ako bismo tražili formulu uspješne predstave za djecu, ona bi svakako uključivala dobar omjer pripovijedanja i glazbe, što više dinamičnih zbivanja na sceni te umjereno trajanje. „Ovca za cijeli život“ pripovjedačice Margiten Matter, u kazalištu Mala scena postavljena u odličnoj režiji Snježane Banović, posjeduje sve navedene elemente, uparene s jednostavnom, a učinkovitom scenografijom Roberte Bratović, lepršavom koreografijom Ljiljane Gvozdenović, kao i suvremenom kostimografijom Đenise Pecotić.
Najmlađe učimo autoritetu i strahu od sličnog
15.02.2011.
NAJMLAĐE UČIMO AUTORITETU I STRAHU OD SLIČNOG
Igor Ružić, kritičar T portala piše o predstavama za djecu u zagrebačkim kazalištima, a spominje i predstave Male scene: ovca za cijeli život i Kamenje.
NA VRH