Ne ti ne

Ne ti ne

 
 • Kristina Gavran
  Ne, ti ne! Ili o drukčijatosti

  7+
  Ne ti ne

  Ovu je predstavu preporučio Gradski ured za zdravstvo kao i Povjerenstvo za očuvanje i unapređenje kvalitete života osoba s epilepsijom Grada Zagreba.

   

  SKROZ & Kristina Gavran: "Ne, ti ne! ili o drukčijatosti"

   

  Igraju glumci odabrani na audiciji: Mateja Majerle, Petar Atanasoski i Marko Hergešić

  tekst: Kristina Gavran

  redateljica: Nora Krstulović

  dramaturginja: Maja Sviben

  glazba & oblikovanje zvuka: Vedran Peternel

  scenski pokret i oblikovanje svjetla: SKROZ

  scenograf i fotograf: Mauricio Ferlin

  kostimografkinja: Hana Letica

  likovno oblikovanje: Zita Nakić-Vojnović i Klasja Habjan

  producentica: Vitomira Lončar

  pomoćnica producentice: Tatjana Lisac

   

  stručni savjetnik: dr. Hrvoje Hećimović

   

   

  NE, TI NE ili o drukčijatosti

  Sva se djeca vole igrati. Postoje brojna mjesta za igru, različite vrste igara, i svatko ima svoju najdražu. Gumi-gumi, školice, Crne kraljice, graničara, nogometa, tapkanja, igrati se možemo na igralištu, ali i u autu, šatoru, u tatinom uredu ili krevetu na kat. No, što kad se neka djeca ne mogu ili ne smiju igrati? Je li pravo na igru pravo svakog djeteta? Što kad je netko isključen samo zato što je malo drugačiji? Kad mu kažu: "Ne, ti ne!"

  Niko, Tea i Ruben se dosađuju, a to ni jedno dijete ne voli. Suprotno od dosade je igranje. Zato kreću smišljati igre, no kako naći igru u koju će svi biti uključeni? Neka neobična pravila, za koje nitko ne zna tko ih je pisao, kažu da se cure ne mogu igrati gusara, stranci ne smiju na naše igralište, a oni bolesni moraju ostati doma. Je li to doista tako, i kako će Niko, Tea i Ruben naći rješenje? Trebaju li igre imati pravila i smiju li se ona nerazumljiva pravila koja se nikome ne sviđaju mijenjati? "NE, TI NE ili o drukčijatosti" je priča o Rubenu, koji nije odavde, jede čudnu hranu, a njegovi roditelji govore nepoznatim jezikom, to je i priča o djevojčici Tei koja ne voli rozu boju i super igra graničara, i naposljetku, ovo je priča o Teinom starijem bratu Niki, koji ima neobičnu nevidljivu bolest.

  Tea je mlađa sestra, Niko je stariji brat. Kažu da stariji brat mora brinuti o mlađoj sestri, još kažu da cure uvijek plaču, a da se dečki samo tuku. No, Tea i Niko nisu kao svi ostali i ne slušaju što drugi kažu. Tea, iako mlađa, brine o svom starijem bratu kojeg zove drukčijasti, pojam koji je sama smislila kako bi objasnila zašto njezin brat ponekad prazno gleda pred sebe, zašto mu smeta svjetlost, kakve to čudne zum-zum igrice igra njegov mozak, zašto ponekad sam od sebe pada na pod i trese se, te zatim spava svoj zimski san kao medo. Niku ponekad zezaju, ne daju mu da igra graničara i kažu da je nenormalan, ali Tea zna da je biti drukčijasti posve normalno i da smo svi mi malo drukčijasti na svoj način.

  Uz to, ovo je priča o doktoru Brki koji ima odgovore na sva pitanja i frče svoje brčiće, o mami koja ne nosi cipele na visoku petu i tati koji glanca cipele svako jutro, o Vinku čiji je tata otišao, ali zato ima novi mobitel, o Marku koji hoda na rukama i Lani koja može letjeti ušima.

  Kad se sve skupa zbroji i oduzme, ovo i nije neka priča jer nema početak i kraj, a vrhunac priče je najviša osoba u razredu. Ovo je zapravo jedna ne-priča, ovo je igra, kazalište.

   

  Postoji jedna stara pjesmica Kvarteta 4M čiji refren glasi ovako:

  Idem i ja.
  Ne, ti ne.
  A zašto ne?
  Zato jer ne.

  Ne znam za vas, ali mi ne prihvaćamo odgovor "Zato jer ne." nego ga želimo dobro ispitati.

   

  O sponzoru predstave

  HalmedVećina će nas barem jednom u životu posegnuti za lijekom ili medicinskim proizvodom. Pritom možemo u svakome trenutku biti u potpunosti sigurni u djelotvornost, sigurnost i kakvoću ovih proizvoda koji su nam dostupni na hrvatskom tržištu. Briga o tome odgovorna je zadaća koju već 11 godina predano obavlja Agencija za lijekove i medicinske proizvode - HALMED.

  HALMED prikuplja prijave sumnji na nuspojave lijekova te neprekidno provodi procjenu sigurnosnog profila lijekova kako bi osigurao da se u prometu nalaze samo oni lijekovi koji su sigurni, djelotvorni i odgovarajuće kakvoće. Sumnje na nuspojave koje HALMED-u prijavljuju korisnici lijekova osobito su dragocjen izvor informacija, a prijavljivanjem sumnji na nuspojave i sami pacijenti mogu dati svoj doprinos te pomoći da lijekove učinimo sigurnijima za svakoga.

  U cilju educiranja i informiranja korisnika lijekova, HALMED je prepoznao kazalište kao idealni drukčijasti medij za osvješćivanje i komuniciranje važnosti pravilne primjene lijekova i prijavljivanja nuspojava, a Malu Scenu kao savršenog partnera u približavanju i promicanju ovih važnih poruka djeci, mladima, ali i mamama, tatama, bakama i djedovima.

   

 
NA VRH