Momci na brod

Momci na brod

 
 • Ivan pl. Zajc
  Momci na brod

  11+
  Momci na brod

   

  Pokrovitelj predstave:
  Gradska skupština grada Zagreba

   

  Obrada libreta: Vladan Švacov

  Voditelji projekta uime Muzičke akademije u Zagrebu: Vlatka Oršanić i Zoran Juranić

   

  Redateljica: Snježana Banović

  Dirigent: Zoran Juranić

  Scenografkinja: Dinka Jeričević

  Kostimografkinje: Dženisa Pecotić i Emina Kušan

  Koregorafkinja: Ljiljana Gvozdenović

  Pomoćnica redateljice: Frana Marija Vranković

  Pomoćnik dirigenta i korepetitor: Davor Kelić

  Likovno oblikovanje: Klasja Habjan i Zita Nakić-Vojnović

  Oslikavanje scenografije: Petra Held

  Fotograf: Julio Frangen

   

   

  Producentica: Vitomira Lončar

  Pomoćnica producentice: Tatjana Lisac

   

  Uloge:

  Meštar Fabijan, učitelj: Marko Hergešić

  Ema, njegova kći / Gospođa Marina: Antonia Dunjko, Maja Mužar, Manda Sviben

  Marko, kadetDavid Šeb, Ivan Šimatović

  Tata Trifun, lučki kapetanJosip Čajko, Igor Vlajnić

  Bibiana, Trifunova žena / Gospođa Suzana: Paulina Đapo, Hana Hanas, Valentina Mekovec

  Robert, kadet: Stefano Surian

  Konobarica: Frana Marija Vranković

  Kuririca: Karla Ledić

  Komandant fregate: mo. Zoran Juranić

  Mornari i žene: Aleksandra Bilanović, Nina Franulović, Andrea Grdenić, Ines Grubišić, Karla Ledić, Lucija Siruček, Klara Pelin, Ivan Rimac, Martin Feller, Luka Ivoš, David Ropac.

  Komorni orkestar Muzičke akademije u Zagrebu (mentor prof. Jože Haluza):
  Martin Krpan, Zvonimir Krpan, Mia Marenić, Vanda Dabac (I. violine); Sven Marković, Dora Maganić, Leopold Stašić (II. violine); Sara Parađiković, Margareta Lukić (viole); Iva Ilakovac, Monika Hočevar (violončela); Igor Šajatović (kontrabas), Eva Cigić (flauta); Dunja Čolić (oboa); Branimir Norac (klarinet); Matko Smolčić (fagot); Dario Kšenek (1 rog); Matea Majić (2 rog); Tomislav Poljančić (truba); Mario Puzović (trombon); Francesco Mazzoleni/Tomi Spasevski (udaraljke).

  Operetu "Momci na brod" Ivana pl. Zajca (3. kolovoza 1832. - 16. prosinca 1914.), Mala scena izvodi u suradnji s Muzičkom akademijom u Zagrebu povodom 100. obljetnice smrti ovog velikog skladatelja.

  Prva izvedba održala se 16. prosinca 2014. godine na 100. obljetnicu smrti Ivana pl. Zajca.

  Davor Kelić, student dirigiranja, dobio je Rektorovu nagradu 2015. godine za dirigiranje operetom "Momci na brod"!

  Zajčeva komična opereta Momci na brod (Mannschaft an Bord) Ivana pl. Zajca imala je praizvedbu u Beču (Karltheater) 15. prosinca 1863. - bilo je to ujedno prvo izvođenje nekog Zajčevog djela u gradu u kojem je živio i djelovao osam godina (1862. - 1870.) i u kojem je u tome razdoblju izvedeno čak 11 njegovih djela. Na repertoaru se održala pet sezona i doživjela više od 60 izvedbi. Prvo je u nizu njegovih djela izvedenih i u zagrebačkom gornjogradskom kazalištu (1867.) i to kao prva domaća opereta od njegova osnutka. Ove će je sezone u Maloj sceni izvesti studenti Muzičke akademije kao podsjetnik na velikog kompozitora o stogodišnjici njegove smrti, ali i na djelo koje je zbog njegove - ne samo glazbene kvalitete - moguće transponirati u suvremenost. Bit će to predstava u predstavi u kojoj će mlada pjevačka i glumačka energija naših studenata ući u dijalog s autorom, žanrom, ali i našim vremenom, tako različitim od onoga u kojem je djelovao veliki Zajc.

  Snježana Banović

   

  Sadržaj:

  Ratni brod privezan je u luci lučkoga gradića. Dok čekaju isplovljavanje, mornari su dobili dopuštenje za izlazak s broda pod nadzorom budnog oka hvalisavoga lučkog kapetana, tate Trifuna (tenor), koji im svakodnevno prepričava svoje ratne uspjehe. Jedan od kadeta, Marko Kraljić (bariton), zaljubio se u lijepu kćer učitelja, meštra Fabijana, Emu (sopran). Zaprosio ju je, no Emin otac ne daje pristanak dok Marko ne postane časnik. Trifunu stiže pismo od zapovjednika fregate koji mu daje ovlast da među kadetima odabere i imenuje novoga kormilara. Prvo želi imenovati kadeta Roberta (bariton), no kako je on Markov prijatelj, zajedno ga nagovaraju da imenuje Marka. Svi mornari odlaze na ples kod "Turskog cara", a Marko ostaje razgovarati s Emom. Oni se sastanu na ulici i upravo se tad Emin otac Fabijan vrati kući te zaključa vrata. Ni tata Trifun ne spava već, uz glasno protivljenje svoje žene Bibiane (sopran), izlazi provjeriti jesu li mornari na brodu. Ema i Marko izmisle da su špijuni došli u luku i Trifun, u nadi da će mu otkrivanje špijuna donijeti slavu, uspije otključati i Emi ulazna vrata. Marko odlazi po ostale mornare, a Ema u lažnoj zasjedi napije Trifuna. Dvije gospođe, Suzana i Marina, vide ih zajedno te na jutarnjoj kavi prepričavaju događaj konobarici. Bibiana kroz prozor ugleda pijanog Trifuna kako spava na ulici. Gospođe joj ispričaju kako je Trifun vara s Emom pa ga ona izbacuje iz kuće. Robert i Marko Trifunu mogu riješiti problem ako Marko postane časnik što će mu omogućiti zaruke s Emom. Trifun ga imenuje novim kormilarom, Fabijan pristaje na brak, a Bibianu to uvjeri da je muž ne vara. Zapovjed- nik fregate dolazi čestitati novom časniku imenovanje i zaruke te se potom momci ukrcavaju na brod i isplovljavaju.

   

 
NA VRH