Le-nozze-di-Figaro-Figarov-pir

Le-nozze-di-Figaro-Figarov-pir

 
 • W. A. Mozart
  Le nozze di Figaro (Figarov pir)

  11+
  Le-nozze-di-Figaro-Figarov-pir

  Figaro: Emil Martinović, bass
  Suzanna: Buga Marija Šimić, sopran
  Grofica: Marijana Radičević, sopran
  Grof: Luka Ivoš, bariton
  Cherubino: Sandra Vidovič, mezzo
  Barbarina: Lorena Krstić, sopran
  Don Bartolo: Peter Gojkošek, bariton
  Marcellina: Marija Posavec, sopran
  Don Basillio: Mario Filipović/Valentino Blasina, tenor
  Antonio: Toni Nežić, Martin Feller, bass
  Cvjećarica: Leona Vujičić

  maestro di musica: Ivan Pernicki, klavir
  kostimografkinja: Antonia Jakšić Dorotić
  fotografkinja: Ana Šesto
  make up: Maša Gospić
  likovno oblikovanje: Buga Marija Šimić
  oblikovateljica svjetla: Željka Fabijanić Šaravanja
  režija i stručni savjetnik: Ivica Šimić
  režija i oblikovanje scena: Cynthia Hansell-Bakić
  producentica: Vitomira Lončar

  Zahvaljujemo tvrtki "Jadran" na donaciji.

   

  Za uloge u operi "Figarov pir" Buga Marija Šimić, Marijana Radičević i Emil Martinović dobili su Rektorovu nagradu za akademsku godinu 2012/2013.

   

  Projekt je nastao kao poticaj studentima 1. i 2. godine studija opernog pjevanja Muzičke akademije u Zagrebu u otkrivanju izazova scenskog nastupa.

  Nadala sam se da će kao dio nastavnog programa izvesti jednu do dvije izvedbe, ali smo zahvaljujući kazalištu Mala scena povećali svoje apetite!

  Osim studenata MUZA, podjeli se priključio i mladi bariton srednje muzičke škole Vatroslava Lisinskog.

  Uz pomoć Ivice Šimića, redatelja, napravili smo šarmantnu Mozartovu i Beaumarchaisovu priču "Figarov pir" za koju vjerujemo da će se svidjeti publici!

  Ova opera u četiri čina izvest će se uz pratnju pijanista Ivana Pernickog bez dirigenta.

  Nadamo se da će se naša produkcija svidjeti publici i da je ovo tek početak jedne nove, kvalitetne suradnje između mladih opernih pjevača i kazališta Mala scena

  Cynthia Hansell-Bakić, red.prof. MUZA mentorica projekta

   

  Beaumarchais, Francuska revolucija, Mozart i Mala scena

  Osamdesetih godina 18. stoljeća bile su potrebne dvije komedije dramatičara Beaumarchaisa i novine pod nazivom Le Figaro da bi se uznemirila francuska aristokracija i započela velika moralna revolucija. Osim što su se uznemirili centri francuske dekadencije, uznemirio se i um jednog od najvećih skladatelja bečke klasike - Wolfganga Amadeusa Mozarta. Po Beaumarchaisovoj komediji Mozart je skladao djelo koje se često naziva savršenom operom - Figrov pir.

  Radnja opere odigrava se u jednom danu. Započinje ujutro na dan vjenčanja Figara i Susanne, slugu grofa i grofice Almaviva.

  Naša inačica je malo kraća od izvornika, ali ništa manje savršena (nadamo se!). Marko Makovičić u ulozi mladog Mozarta pomoći će nam ispričati priču o jednom ludom danu u dvorcu grofa Almavive!

  I. čin

  Soba u dvorcu grofa Almavive.

  Priča počinje ujutro, na dan vjenčanja Figara i Susanne, slugu grofa i grofice Almavive. Premda se u početku čini kako Susanna i Figaro nemaju nikakvih briga na tako važan dan, uskoro doznajemo kako je Grof bacio oko na Susannu i želi iskoristiti svoje feudalno pravo - da on bude taj koji će biti s mladom u njezinoj prvoj bračnoj noći (iako se toga prava javno odrekao, ali to nas ne čudi!). Kako bi dobio to što želi, učinit će sve da ispuni svoju želju prije nego što Susanna postane Figarova supruga. Grofa će u planovima podržati i Marcellina - gospođa (u godinama) kojoj je životni cilj zamijeniti Susannu u ulozi Figarove žene. Nada se da će joj u tome pomoći odvjetnik i stari "prijatelj" Bartolo. Uz grofa ima još onih koji vole ljubavne igrice, ali one su dopuštene samo grofu. Mladog paža Cherubina Grof je uhvatio sa sluškinjom Barbarinom i paž se u bijegu od Grofa (za kojeg možemo samo nagađati zašto je trebao Barbarinu) skriva kod Susanne i otkriva svoju ljubav prema svim ženama! Na njegovu nesreću, i Grof i učitelj glazbe don Basilio odluče posjetiti Susannu. Basilio kako bi dijelio tračeve, a grof kako bi dijelio poljupce! Grof otkriva jadnoga Cherubina i, kako bi ga se riješio da mu ne smeta u ljubavnim igricama, šalje ga u vojsku. No Figaro ima drukčije planove.

  II. čin

  Odaje grofice Almavive.

  Na početku drugog čina upoznajemo groficu Almaviva, žalosnu što je njezin suprug najveći lovac na sve suknje osim na njezinu. Voli ga, ali čini se da joj ljubav više nije uzvraćena. Po Figarovu planu Cherubino još nije otišao u vojsku te dolazi u grofičine odaje kako bi ga Susanna preodjenula u djevojku. Njega će poslati u vrt Grofu umjesto Susanne. To je sve dio Figarova plana da osramoti Grofa i zaokupi ga dovoljno dugo da se on može oženiti Susannom. Uskoro se plan zakomplicira dolaskom sumnjičavoga Grofa koji je uvjeren da je Cherubino daleko u Sevilji. Svaki pokušaj Susanne, Grofice i Figara da se riješe Grofa pretvara se u još kompliciraniju situaciju. Sve kulminira kada se pojave i Marcellina, Bartolo i Basilio s ugovorom koji je Figaro davno potpisao. U njemu piše da će Figaro ili vratiti Marcellini davno pozajmljenih 2000 funti, ili će se njome oženiti. Drugi čin završava ostavljajući sve zbunjene. Kako vas, publiku, tako i naše likove.

  III. čin

  Odaje grofa Almavive.

  Nalazimo zbunjenoga Grofa koji pokušava povezati sve događaje koji su se dogodili toga dana. Ulazi Susanna koja je na nagovor Grofice pristala reći da će doći večeras u vrt. Grofica je odlučila uloviti Grofa u njegovu vlastitu mrežu pa će umjesto Susanne sama otići u vrt na sastanak s Grofom. Pošto ga Susanna razveseli konačnim pristankom, načuje ju kako govori Figaru da je već izvojevao pobjedu. Njegova odlučnost da dobije Susannu prije Figara postaje još čvršća. I dok se Grof ljuti i smišlja što će, Grofica i Susanna pišu pismo koje će poslati Grofu kao konačnu potvrdu vremena i mjesta susreta te pismo zapečaćuju iglom.

  Marcellina traži Grofa da prisili Figara na ženidbu. I iako bi on to vrlo rado učinio, uskoro se ispostavlja da je to nemoguće. Naime, Figaro je davno oteti Marcellinin sin. Još je veće iznenađenje to što mu je otac - Bartolo! Grofu su vezane ruke i nikako ne može spriječiti vjenčanje. Ali još uvijek ima nade! Ništa nije gotovo dok se ne zatvore vrata Susannine sobe!

  IV. čin

  Vrt. Noć.

  Grof je primio Susannino pismo i iglu kao potvrdu o primitku poslao je po Barbarini. Figaro to otkrije i sakrije se kako bi svoju nevjernu ženu uhvatio na djelu. Pojave se Grofica i Susanna u zamijenjenoj odjeći. I tako jadan Figaro gleda u očaju Groficu kako čeka Grofa, misleći da je to njegova Susanna. Grof dolazi i, misleći da zavodi Susannu, ljubi svoju vlastitu ženu i poklanja joj dijamantni prsten! Susanna vidi očajnog Figara, no odluči da se još neće otkriti nego ustraje u svojoj ulozi Grofice. Figaro je prepozna, no kako bi je nasamario kao što je ona njega, glumi da zavodi Groficu. Nakon prve komične bračne svađe, supružnici spreme još jednu zamku za Grofa koji je uvjeren kako gleda svoga slugu koji ljubi njegovu ženu!

  Na kraju sve završi dobro i naši Figaro i Susanna konačno su zajedno. Marcellina i Bartolo također se vjenčaju, Cherubino napokon smije viriti pod Barbarininu suknju, a milostiva Grofica oprašta svom Grofu i miri se s njime.

  Sve u svemu, jedan uistinu kompliciran dan u kojem ćete, nadamo se, uživati u Maloj sceni zajedno sa studentima Muzičke akademije u Zagrebu!

 
NA VRH